blog

LIJNEN ALTIJD RECHT?

Herken je dit? Dat je met je hoofd een beetje naar links of rechts gebogen gaat kijken naar bv. een schilderij wat een beetje scheef hangt? Vast wel. Je bovenkamer signaleert dat er iets niet klopt met de lijnen en dan ga je automatisch zogenaamd “corrigeren” door je hoofd mee af te buigen.

Interieurfoto’s of foto’s van gebouwen waar de verticale lijnen niet recht lopen geven je het gevoel van “hier klopt toch iets niet?”. En dat gevoel klopt. Het lijkt alsof deurstijlen en muren naar binnen vallen en dat is tegendraads. Als fotograaf werk ik daarom altijd met de ingebouwde waterpas in de camera en op het statief. Ook zoiets, interieurfoto’s worden eigenlijk altijd met camera op statief gemaakt. Kleine wijzigingen zijn dan al snel gemaakt en het scheelt achteraf een hoop bijwerken.

En zoals altijd zijn hier ook uitzonderingen op de regel. Zoals bij trappenhuizen en entrees van gebouwen. Door naar boven te fotograferen benadruk je de hoogte en dat bereik je door de verticale lijnen naar binnen te laten lopen op de foto. Zoals hier ook het huis wat van onder naar boven is gefotografeerd. Doordat de verticale lijnen naar binnen toelopen, geeft het het gebouw “hoogte”, een soort van grandeur. Gefotografeerd in “kikvors”- standpunt, waardoor het huis boven de fotograaf lijkt uit te torenen.

Het is kijken en beslissingen nemen van: wat wil ik laten zien op de foto? Is het de bedoeling dit huis groots te laten lijken…. En dit was inderdaad de bedoeling van De Fotomaekerij!

Groetjes, Saskia

Foto’s met ontzettend veel plezier gemaakt voor MM Nieuwbouw en Verbouwingen.