blog

EEN VET PLAN

Toen ik vorige week van de fotoshoot bij een opdrachtgever wegreed, bedacht ik me maar weer eens hoe belangrijk toch die hele voorbereiding is! Door vantevoren tijd te investeren in een planning is er overzicht, weet ik wat me te doen staat en heb ik alles bij de hand wat er nodig is om de gewenste foto’s te maken.

Bij deze foto is dat niet anders geweest. Want tussendoor nog even 3x naar de supermarkt rijden, omdat je de melk nog nodig hebt of je komt toch dat ene ei tekort… dat is verspilling van je tijd en creĆ«ert een hoop stoom uit je oren. Nee, hier was vantevoren de hele foto zowat uitgetekend, een boodschappenlijstje gemaakt wat er nodig was aan “props” en het juiste servies stond al in de startblokken.

Bij deze foto waar je veel wilt laten zien, kan het een chaos worden. Wat gaan we waar leggen? Matchen de kleuren toch wel? Is er voldoende verschil in vormen en texturen? Als daar niet over wordt nagedacht, zie je als fotograaf door de bomen het bos niet meer… maar ook de kijker niet.

Zoals ook bij de voorbereiding voor een uitgebreide fotoshoot, is hier structuur aangebracht in de foto. Producten zijn overzichtelijk geplaatst, er is gekeken naar vormen bij de compositie en de lijnen brengen rust. Mixen & matchen. En dat is nou precies wat een goeie voorbereiding ook doet: het geeft overzicht. In dit geval… door de schaaltjes en schalen de vis zien:-))

Dus ja, een plan maken dus. Een VET plan!